El Salvador

indexOficiální název je Salvadorská republika (Repúblika de El Salvador)

Je to nejmenší země Střední Ameriky. Salvador hraničí s Guatemalou, Hondurasem a na západní části má přístup k Pacifickému oceánu. Je plný vzácných památek mayské civilizace a významných staveb španělského středověku. El Salvador disponuje impozantní přírodou tropického deštného pralesa, z něhož vystupují dominantní vulkány a vysokohorská jezera se svojí tajuplnou faunou a flórou. Má zajímavou a komplikovanou historii.

Rozloha Salvadoru je 21 040 km čtverečních, žije zde 6,2 milionu obyvatel, měnou je USD.

Úředním jazykem je španělština, k ostatním nejčastěji používaným jazykům patří angličtina (převážně v turistických centrech), náhuatl a mayské jazyky .

Hlavním městem je San Salvador, založený roku 1525. San Salvador, představuje průřez původních mayských tradic, španělské katolizace a hrdé současnoti země.

Nejzajímavější místa: Národní park Cerro Verde – lze zde vystoupat na vrchol sopky Santa Ana, v jejímž kráteru se ukrývá jezero neuvěřitelně zelené barvy.

images

La Palma- La Palma je barevné městečko poblíž honduraských hranic. Je zvláštní tím, že se v něm usídlil umělec Fernando Llort a naučil místní malovat a přivydělat si. Téměř každý dům je nádherně ozdoben, v parku jsou krásné mozaikové lavičky.

Joya de Cerén – významná památka, jediná v Salvadoru, která se dostala na seznam světového kulturního dědictví UNESCO. Jde o pravěkou vesnici, kterou zasypal sopečný popel, a tak ji zakonzervoval pro budoucí generace podobně jako italské Pompeje.

Něco z historie: Salvador byl v dávné minulosti součástí Mayské říše a jsou zde pozůstatky jejich starodávných měst. V letech 1524-33 byla indiánská říše Pipilů, Cuzcatlán dobyta Španěly a stala se součástí vícekrálovství Nového Španělska. Na tomto území vznikl San Salvador a Sonsonate. Sonsonate roku 1560 připadlo kapitanátu Guatemala.
15. září 1821 získalo území samostatnost a po zhroucení Mexické říše (1823) se San Salvador a Sonsonate spojily ve stát Salvador, který byl v letech 1821-39 součástí Spojených středoamerických provincií. Poté následovalo období konfliktů, převratů, politické nestability a posilování vazby na USA. Roku 1931 byl první pokus, který měl vést k demokracii, avšak byl následován řadou vojenských diktatur.

Tudy tančila píseň:

11.6.2015 Gimnasio Nacional San Salvador

11401537_1680462498839313_3286076386392976875_n

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*