Honduras

Honduras_flag_300Oficiální název je Honduraská republika (República de Honduras).

Jméno Honduras, jež zemi dali Španělé, znamená ve španělštině hluboký záliv. Honduras hraniční s Guatemalou na severozápadě, se Salvadorem na jihozápadě a Nikaraguou na jihovýchodě. K Hondurasu patří několik menších ostrovů.

Země má přístup k Tichému i Atlantickému oceánu. Tichý oceán se dotýká honduraského pobřeží na jihu země zálivem Fonseca, Atlantik vybíhá do Honduraského zálivu. Významnější řeky odvádějící vodu do Atlantiku jsou Coco, Patuca a Ulúa, do Pacifiku se vlévá např. řeka Choluteca. Největší přírodní jezero v zemi je Yojoa.

Více jak 65% povrchu země je horského charakteru s průměrnou nadmořskou výškou 1000 m n. m.

Rozloha Hondurasu je 112 000km čtverečních, žije zde 8,725 milionu obyvatel, měnou je lempira.

Úředním jazykem je španělština, užívá se ale i angličtina a původní indiánské jazyky.

Hlavním městem je Tegucigalpa, jehož název pochází z výrazu Taguz-galpa indiánského jazyka Nahuatl a lze jej přeložit jako „stříbrné kopce“.

Nejzajímavější místa: Rezervace Río Plátano – zahrnuje zbytky jednoho z posledních tropických deštných pralesů se střední Americe. Vyznačuje se bohatou flórou i faunou. V hornaté krajině, která se svažuje se karibskému pobřeží, si asi dva tisíce původních obyvatel uchovalo svůj tradiční způsob života.

Copán – Rozsáhlé ruiny Copánu, jednoho z nejdůležitějších míst mayské civilizace a hlavního města říše v 5. až 9. stol., byly vykopány až v 19. století. Zbytky pyramid, teras, schodišť, náměstí a soch mayských panovníků odhalují tři hlavní stadia vývoje města předtím, než bylo začátkem 10. století opuštěno.

images

Něco z historie: Pro západní civilizaci byla země objevena Kryštofem Kolumbem, který spatřil břehy Hondurasu v roce 1502 během jedné ze svých objevitelských cest. Po španělském objevení oblasti se země brzy stala součástí španělského impéria jako součást generálního kapitanátu Guatemala.

Honduras vyhlásil nezávislost na Španělsku 15. září 1821. O rok později byl vzniklý stát podroben Mexikem. Mezi roku 1823 a 1839 byl součástí Spojených středoamerických provincií. Během 19. století proběhlo několik dalších nepříliš úspěšných pokusů o vytvoření federace středoamerických států. Honduras je nyní zcela nezávislým státem.

Zajímavosti: Honduras byl Aztéky nazýván Lugar de cordonices – Místo křepelek. Na ostrově Roatán, který je součástí souostroví Isla de le Bahía, žije malá československá komunita.

Tudy tančila píseň:

13.6.2015 Estadio Chochi Sosa Tegucigalpa

CHeFp7HWsAAlwR5

Při bližším pohledu zjistíte, že v době koncertu pršelo, ale že to nikoho neodradilo a Chayanne zpíval před vyprodaným stadionem.

 

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*