Washington

Spojené státy americké

pic1_fullSeal_of_Washington,_D.C.

Tudy tančila píseň:

7.8.2015 Patriot Center Fairfax,Washington, VA

Washington D. C. (District of Columbia) leží na řece Potomac, nedaleko východního pobřeží USA. Washington má vlastní samosprávu, nepodléhá žádnému ze států v USA, ale přímo kongresu USA. Klima je vlhké subtropické, v létě bývá teplo a vlhko, v zimě bývá běžný sníh.

V samotném Washingtonu D. C. žije přibližně 650 tisíc lidí. Jelikož je Washington spíše městem ve městě, má celá metropolitní téměř 6 milionů obyvatel.

Něco z historie: Oblast byla poprvé kolonizována v 17. století, kdy zde sídlili původní Algonkinští Indiáni. Území později patřilo státům Maryland a Virginie, roku 1790 však byla oblast Washington D. C. vyňata z jejich území výměnou za úhradu válečných dluhů. Město bylo postaveno na základě vítězného návrhu architekta Pierre L’Enfanta, většinu výstavby však řídil Andrew Ellicott. Od roku 1800 ve městě úřadovala vláda, již roku 1814 byl Washington silně poničen britskými vojsky. Po roce 1861 byl velmi významný příliv osvobozených otroků, který vedl k prudkému nárůstu chudinských oblastí. Roku 1865 byl ve Fordově divadle zavražděn Abraham Lincoln. Koncem 19. a začátkem 20. století prodělalo město velmi rozsáhlou modernizaci a přestavbu, ale za cenu bankrotu. V roce 1968 byl ve městě zavražděn Martin Luther King, následné mohutné nepokoje musela zklidnit až armáda a oprava škod trvala přes 20 let. 11. září 2001 došlo k nárazu údajně teroristy uneseného letadla do Pentagonu, ovšem o skutečném průběhu tohoto teroristického útoku se dodnes vedou zuřivé spory.

Nejzajímavější místa: Sídlo amerického kongresu na Kapitolu, sídlo prezidenta v Bílém domě, pověstný 169 m vysoký obelisk Washingtonova památníku. Obelisk je s kapitolem spojen míli dlouhou třídou National Mall. Za jednu z nejhezčích a největších na světě je považována historická Knihovna kongresu. Ve městě nalezneme také Muzeum Smithsonian Institute či Jeffersonův a Lincolnův památník, nebo slavný Arlingtonský hřbitov, kde je pochován i J. F. Kennedy. Ve městě je řada historických budov s typickou novoklasicistní či Viktoriánskou architekturou.

washington

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*