Kostarika

18j9lc-Costa_Rica_FlagKostarika bývá označována středoamerickým Švýcarskem nebo také zahradou Střední Ameriky.

Bývalá „banánová republika“ se během více než stoletého vývoje v demokracii, neutralitě, bez vojenských převratů a s povětšinou moudrými a osvícenými politiky ve svém čele, vypracovala na vzorovou zemi regionu. V širokém okolí nejvyšší životní úroveň, bezpečí, klid, stabilita a především ochrana přírody, v níž Kostarika hraje jednu z vůdčích rolí na celém světě. Uvádí se, že podle počtu živočišných a rostlinných druhů na jednotku území nemá Kostarika na světě srovnání.

Rozloha Kostariky je 51 100 km čtverečních, žije zde 4,1 milionu obyvatel, měnou je kostarický colón.

Mluví se zde španělsky.

Hlavní město San José je známé pro svůj pozoruhodný urbanistický vývoj, kdy historické budovy z koloniálního období přímo sousedí s ultramoderními stavbami. Název města je odvozen od jména svatého Josefa (španělsky San José). V blízkém okolí města se nachází dvě stále ještě činné sopky.

Nejzajímavější místa: Poás – aktivní sopka v centrální části Kostariky. Jeden ze tří kráterů této středoamerické sopky je gejzír. Kostarika má mnoho sopek, ale sopka Poás získala velkou slávu v roce 1910, kdy vyvrhla sloup páry vysoký 6 kilometrů. V dalších příležitostech vychrlila páru 300 metrů vysoko. Podoba tohoto kráteru je podobná zjizvené měsíční krajině uzavřené do kotle o průměru 1,6 kilometrů a hloubka je odhadována na 300 metrů.

Kolem sopky se rozkládá národní park stejného jména, je to nejstarší a největší park Kostariky.

Národní park Arenal – nachází se zde více jak polovina všech živočišných druhů známých v Kostarice.

Cartago- nejstarší město Kostariky založené roku 1563. Nedaleko města se nachází botanická zahrada El Jardín Botanico Lankester zaměřená na pěstování orchidejí či oblast Aguacaliente, kde jsou horké minerální prameny.

Basilica_de_los_Angeles

Něco z historie: Prehistorické období Kostariky je zahaleno rouškou tajemství. Bylo objeveno jen několik archeologických vykopávek a neexistuje žádná zmínka o psaném jazyku. První historické záznamy pocházejí z roku 1502, kdy zde 17 dní pobýval Kryštof Kolumbus. Ten byl natolik okouzlen zlatem zdobeným oblečením místních obyvatel, že zemi okamžitě pojmenoval Costa Rica, „bohaté pobřeží“.

Zvláštností Kostariky je, že už před několika lety zrušila armádu.

Tudy tančila píseń:

20.6.2015 San Jose

CIEVkPiWoAAkiFx

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*