New York City

Spojené státy americké

pic1_fullnewyork

Tudy tančila píseň:

20.8.2015 Madison Square Garden Theater, New York, NY

New York City – přezdívka: Big Apple – velké jablko.

Počet obyvatel: 8,336,697 (údaj z roku 2012) – s aglomerací ale přes 18 miliónů.

Založeno: 1624.

Pět hlavních čtvrtí: Bronx, Manhattan, Queens, Brooklyn, Staten Island.

Historické milníky: Pokud bereme v úvahu městské aglomerace, stal se New York City největším městem světa ve dvacátých letech dvacátého století (na čele žebříčku vystřídal Londýn), o dekádu později jako první město světa překonal hranici deseti miliónů obyvatel.

V době objevení oblasti Evropany roku 1524 v místě pochopitelně žili indiáni. Jejich sídlo objevil Ital Giovanni da Verrazzano, poté se zde usadili Holanďané, odtud název New Amsterdam, který nesl nynější New York až do roku 1664, kdy už dominovali angličtí osadníci. Ti tehdy dali městu současný název.

Zajímavá místa v New Yorku: Socha Svobody– leží na ostrově Liberty Island kousek od New Yorku a zná ji každý. Včetně podstavce 93 metrů vysoká socha s pochodní v pravé ruce a Deklarací nezávislosti v levé ruce je snad nejznámějším symbolem Ameriky. Příchozí do Yorku vítá už od roku 1886. Jejím autorem je francouzský sochař Frédéric Auguste Bartholdi a Gustave Eiffel – autor Eiffelovy věže v Paříži. Socha Svobody je zapsána na Seznam světového kulturního dědictví UNESCO.

socha svobody

Další zajímavosti New Yorku – Manhattan, Wall Street, Central Park či Madison Square Garden.

New York je také velkým magnetem pro filmaře a bylo zde natočeno bezpočet filmů.

Chayanne a New York: účast na Festivalu latinské hudby „Megaton“ v Madison Square Garden. Akce charitativní organizace TJ Martell. Je to největší charitativní organizace podporovaná hudebním průmyslem. Prostředky této nadace jsou poskytovány výzkumným projektům zaměřeným na rozvoj efektivnější klinické léčby leukémie, rakoviny a AIDS.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*